dilluns, 11 de juny del 2012

La cultura dels ibers


Els ibers eren un conjunt de pobles amb cultures individuals que amb una certa normalitat i comparativament, presentaven característiques semblants.


 Els ibers també eren agricultors, els cereals va ser la base de producció de: blat dur, l'ordi, mill, l'espelta i l'espelta petita, l'escanda i la civada. 
Eren ramaders, alguns animals com als porcs només eres utilitzats per a treure-lis la carn, mentre que a les cabres i les ovelles les utilitzaven per treure-lis la llana, la llet...etc.
També feien la metal·lúrgia de ferro en la producció d'armes, la metal·lúrgia de plata s'utilitzava per a fer instruments personals.
Després també feien el comerç, la majoria de vegades era transportar aliments, com vi, oli, salons de peix, vi, cervesa, cereals, també els metalls, especialment el coure i la plata. 
El que menjaven i cultivaven en aquells temps era:
 cereals (ordi, blat).
 llegums (llenties, faves).
Vinya.
Carn (cabres, bous, be, porc).
Begudes (cervesa i aigua).
Llet i formatges.
El que caçaven era (cérvols, cavalls, porcs, senglars, conills, Cargol).




Els ibers si tenien moneda, tenen unes inscripcions per exemple:_Kelse en les seves lletres, i les hi diuen les monedes iberes.                                             
Les primeres monedes del ibers van ser produïdes pels grecs a Empúries i era per intercanvis comercials. Després a la segona guerra Púnica va ser la creació de la moneda de plata.












































Els ibers també tenien escriptura, es pot distingir molt bé, fins i tot tenim l'alfabet iber del nord  traduït al català, sol que hi han algunes lletres que no estan




.








































PROBLEMA
En una petita bossa hi han unes monedes. Les observem amb atenció i ens fixem en la seva iconografia. 7 tenen un cavall i 5 un dofí. Amb aquestes monedes quantes nits d'allotjamen podríeu pagar per a tots els del vostre grup?
explica raonadament quantes monedes us sobrarien.


Ens allotjaríem 8 nits i ens sobraria perquè les monedes que tenen els cavalls valen una nit i la que té el dofí val la meitat d'un. 
















Bibliografia: 


http://3.bp.blogspot.com/-RPiul5dTUOg/T8D9JFLn1el/AAAAAAAABZ8/151A-_Ya9JY/s1600/fotos0231.jpg




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada