divendres, 15 de juny del 2012

La historia en castellano


Hace mucho tienpo en un hospital llamado Espiritu Santo fallecio mucha gente. Algunos piensan que los espiritus de esa gente aun sigen atrapados en el hospital. Hace poco un grupo de jovenes quisieron acer una  apuesta,quien perdiera tenia que pasar una noche en el hospital. Se dieron las manos en signo de cumplir lo que an decidido acer. Quando bieron que ninguno de ellos tenia razon tendrian que pasar todos una noche en el hospital aunque yo creo que poco van a dormir...
Al llegar la noche todos se dirijieron al hospital...quando llegaron todos estavan un poco asustados, uno de ellos abrio la puerta i entraron, los chicos de repente notaron una rafaga de aire muy fuerte que casi los tira a todos al suelo. Bieren que la casa estava llena de telarañas , una vez hay uno de ellos se fue a un baño que havia y ya no lo volvieron a ver. Todos asustados cada vez mas, se empezaron a preocupar por si las leyendas eran ciertas, uno de ellos fue a buscar a el otro al baño acompañado de sus 2 compañeros, pero no volvieron el ultimo que quedaba se asusto tanto que se fue, despues de eso nadie mas a vuelto a ir al hospital, todavía se dice que en el hospital nadie mas ha ido de nuevo allí  si pasas por el lado todavía se oyen a los chicos diciendo ayuuuuda.



Fin 

dijous, 14 de juny del 2012

Llocs importants de Santa Coloma de Gramenet

 

Aquest és el nostre institut que està a dalt de la muntanya, al costar de la Bastida







Torrent de les bruixes








Aquesta és la Torre Balldovina, que està des de l'any 1200, que en l'actualitat és un museu.












La Torre Balldovina








              Aquesta és la Església Major, que va ser construïda el 12 de Maig de 1912(quan és posa la primera pedra), i va ser inaugurada el 15 de Setembre de 1915
L'església Major


La Serralada de Marina és un espai protegit, on encara es conserven uns rics patrimonis històrics.









La Serralada de Marina
 Aquesta és la plaça del nostre ajuntament.
























La plaça de L'ajuntament


Mapes de Santa Coloma de Gramenet

Aquest és el mapa del Torrent de les bruixes


Aquest és el mapa de la Torre Balldovina


Aquest és el mapa de la Serralada de Marina


Mapa de la plaça de la Vila 
















Mapa del Puig Castellar


















Aquest és el mapa de la Serralada Litoral















Santa Coloma

Moltes troballes arqueològiques de l'època Neolítica i Paleolítica, descoberts dins de Santa Coloma de Gramenet, posen al descobert la presència d'agrupaments humans almenys de de l'any 3500 a.C.
Sembla que entre els segles X i VI a.C arribaren al pla del Besòs diverses migracions procedents del nord que dona lloc més tard a la creació de la tribu ibèrica del laietans, establerta cap al segle VI o V a.C al poblat del Puig Castellar, a l'extrem nord de l'actual municipi.
Els laietans ocupaven tota la franja costanera des de Sitges fins a Blanes.


Els ibers van ser una civilització molt creativa i avançada, s'organitzaven en petites tribus repartides, que controlaven un territori.Tenien art i cultura propis, entre els que destacaven recipients metàl·lics esculpits amb relleus.
Tenien uns costums funeraris particulars, acostumaven a incinerar els cadàvers dels adults, i els enterraven en recipients de terrissa junt amb algunes de les coses que li pertanyien al difunt. Només en casos de persones importants assenyalaven amb túmuls de pedres els llocs d'enterrament, Paral·lelament, els nadons eren enterrats a l'interior dels habitatges familiar.
També feien:collarets, braçalets... 


Ni hi molta evidencia de poblament en l'edat antiga, però amb quedat coves, ciutats antigues etc...


Va créixer molt entre l'any 1950 a l'any 1975, de tenir 15000 habitants a 137000 habitants per causa dels emigrants.






Leonela

Manel 

Stefania 

Jose

Moha


llegenda de la bruixa



La història va transcorre en la Gomera, una petita illa muntanyosa, i amb frondosos boscos...
Fa molts anys enrere, en la illa no existien encara les carreteres, ni cap tipus de comunicació entre els pobles, i la gent vivia  del camp i de la pesca. Cada setmana un pescador portava els millors peixos al camp per cambiar-los per les millors carns, o vi o cervesa. Però, no era senzill, doncs els pobles quedaven distanciats l'un de l'altre, i per passar d'un poble a l'altre tenia que travessar un bosc, la gent sempre havia temut al bosc,  per la boira que l'envoltava, que es lliscava xiulant per els arbres, per la seva inquietant profunditat, i per els sons que s'escoltaven. Més d'una vegada la gent tenia que passar de nit per aquells boscos, per arribar de mati a casa seva, i això els inquietava.
Es conta que una nit un camperol, muntat en un ase, travessava el bosc. Estava tot fosc, feia molt de fred, i les branques dels arbres colpejaven constantment contra l'home. De sobte l'ase va començar a bramar i a córrer inquiet i va acabar per tirar al terra a l'home, el camperol, espantat, va còrrer pel bosc sense parar, tractant de trobar el seu animal, fins que va veure un resplendor entre els arbres, i escoltar unes veus, com càntics lluny.   
Es va apropar fins que la llum era cada vegada més forta i podia escoltar perfectament veus de dones que cantaven i reien i parlaven de manera estranya. Amagar entre les branques va poder contemplar com en un gran clar del bosc moltes dones velles, vestides amb túniques negres i pintades de manera estranya,  corrien al voltant d'una gran fogata, aixecant i baixant les mans cridant, cantant estranys ritus satànics. Una vegada allí, va caure desplomat per l'esforç, els veïns van acudir a ajudar-li, i el van ficar en un llit, mentre l'home no parava de parlar lo que havia vist. Passades unes hores el camperol va morir.
A partir d'aquell dia la gent evitava anar per aquells boscos per no trobar-se a una bruixa.





La història de Santa Coloma

Els ibers van ocupar Santa Coloma de Gramenet a partir del segle V a.C.
Els ibers eren tribus que vivien a dalt del turó del Pollo, a Catalunya.
A mès hi han evidencies de que a l'edat antiga i haguessin poblacions a Catalunya, i si les evidencies son com cases per exemple a la visita que vam fer a el poblat ibèric vam anar a un monestir molt vell però a saber.
els ibers hi son desde el segle V a.C. 
Santa coloma de gramenet va creixer a partir de la mezcla entre els ibers i roma i d'alla va sorgir una ciutat.

Les auques del Torrent de les Buixes























les bruixes i els ibèrs



A tots els llocs una bruixa es una dona gran, vella i amb la pell arrugada, i el nas llarg i berrugues. Generalment les bruixes es diu que son dolentes però alguna n’han dit que es bona.
Enfadar a alguna de elles es com quedar embruixat i a partir d’aquell moment totes les coses aniran malament.Les bruixes normalment son persones que han fet un tipus de pacte amb el dimoni o son dimonis, i en altres llocs es creu que segresten nens i se'ls emporten.


A Catalunya entre el 1450 i el 1750 van patir cacera de bruixes, les víctimes eren majoritàriament dones pobres, velles, que vivien soles, les van culpar d'assassinats, infanticidis i destrucció de collita.  



LA CACERA DE LES BRUIXES
Les bruixes les caçaven i les cremaven al foc perquè es creia que eren les responsables de totes les coses males que els hi passaven.
A més a més els ibers si creien en les bruixes, a més en altres països catalans també i creien.  El document de la portada no por ser veritat.

dimecres, 13 de juny del 2012

noms traduïts en iber



aquests són els noms dels poblats que hi havia abans en iber.























L'entorn natural

Bibliografia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Parc_natural 

Un parc natural és: És un espai on està reservat,  on les persones tenen que cuidar el paisatge i el medi. També hi ha algunes activitats dins d'alguns Parcs Naturals 
Un parc nacional és: Són els espais naturals d'extensió relativament gran, no modificats essencialment per l'acció humana, paisatgístic i educatiu. 
Un espai protegit és: un espai protegit es un espai que protegeix el govern que no permet fer activitats humanes i també és un lloc físic que està protegit per un artefacte. 
la serra de Marina és: La serra de Marina és va declarar Parc Natural perquè és un espai verd, educatiu i de lliure, dins de l'area metropolitana i també presenta una fama i una vegetació notables i conserva un  ric patrimoni històric, del qual destaquen poblats ibèric, monestirs i masies.
La serralada de Marina: L'any 1997 va ser establida oficialment com a parc natural. Forma part de la xarxa D'espais Naturals protegits, promoguts i gestionats per la Diputació de Barcelona. El Parc de la Serralada de Marina està integrat pels municipis de Tiana, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac, Sant Fost de Campsentelles, la Mancomunitat de Municipis de l'àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Regula aquest territori i estableix els criteris bàsics de protecció i millora ambiental, compaginat la conservació del patrimoni natural i cultural amb l'ús de l'espai i el manteniment de les activitats econòmiques.  

Bibliografia:  http://blocs.xtec.cat/fcarceller0055/
Flora i fauna de la Serralada de Marina:  La flora i la Fauna de la Serralada de Marina es troba situada de ple en la regió bioaearafica mediterrània amb un notable de riqueses d'espècies i diversitat de sistemes naturals.


Els boscos mediterranis son caracteritzats per: els estius calents i secs i hiverns plujosos. Els estius son típicament càlids en altituds baixes, però poden ser frescos en altres llocs com San Francisco. Tenen aigües fredes. Els hiverns son freds però en l’interior i a grans altituds poden no ser-ho tant.
les especies més abundants son:
MAMÍFERS: Porc senglar, Cabra salvatge, Rabasa, Teixó, Gerdosa, ginesta, Mostela, Conill, Eriçó comú, liró caretó, Musaranya comuna i Ratpenat  


AMFIBI: Balibat o ofegabous, gripau d'esperons, Gripau parter ibèric, Gripau comú i granota.

Reptils: Sargantana cuallargana.
Aus: Gaig, Estornell, Abellerol, Oriola, Agatejador, Oreneta daurí.





L'empremta Humana:

La llengua dels ibers està documentada per escrit fonamentalment es escriptura ibèrica nord-oriental i residualment en escriptura ibèrica sud-oriental i en alfabet grecoíbèric. Els textos en llegua ibèrica es poden llegir gairebé sense dificultats, però en la seva major part són incomprensíbles.










Els ibers van assentar-se en la Serralada de Marina  perquè era un lloc tranquil, hi havia aliment, animals per caçar, era un bon  lloc per viure, i si algú els venia a atacar ells els podien veure i es podien preparar.  
Les característiques del Puig Castellar eren:
El Puig Castellar és un poblat iber situat a Santa Coloma de Gramenet, al cim del Puig Castellar, de 303 m. Va ser fundat per la tribu del laietans cap al segle VI a.C i va ser abandonat entre els segles III i II a.C. És un dels poblats ibèrics és ben conservats dels voltants de la ciutat de Barcelona. Actualment, el poblat del Puig Castellar és visitables i s´hi poden fer visites guiades.






El pas dels Ibers per Catalunya

Pobles  ibers                     Jaciments
Ausetans                   El Casol de Puig castellet
                                            L'esquerda
                                            El Turó de Montgròs
Cassetans
                                            La Ciutadella
                                            Olèrdola
Ilercavons 
                                            El Castellet de Banyoles
                                            Coll del Moro
                                            La Moleta del Remei
                                           Sant Miquel
Ilergets 
                                           La Fortalesa
                                           El Molí D'espígol
Indigets

                                            Castell 
                                           -Puig de Castellet
                                           -Ullastret
Lacetans             
                                           -El Cogulló
Laietans
                                           -Can Oliver
                                           -Pug Castellar


Els pobles ibers van ocupar les costes del sud o de l'est de la península Ibèrica del segle V a C.
Entre el nord de l'Ebre, tots aquells pobles tenien característiques en comú: la llengua i l'escriptura.
Els ibers s'organitzaven en tribus.
 Els ibers van situar els seus poblats en llocs molt alts, per quant altres poblats vinguessin a atacar-los ells els poguessin veure i es poguessin preparar.
Entre els pobles ibers situats a Catalunya, els que han destacat més son els laietans, que estan a la zona de Garraf  i Tordera, al nord dels laietans estan els indigets.
 El poble iber més poderós van ser els ilergets que estan situats a les valls del Cinca i el Segre.




Bibliografia
http://3.bp.blogspot.con/-RPiuI5dTUOg/T8D9JFLn1eI.AAAAAAAABZ8/15IA-_Ya9JY/s1600/foto0231.jpg
http://www.mac.cat/Rutes/Ruta-dels-Ibers





dilluns, 11 de juny del 2012

La cultura dels ibers


Els ibers eren un conjunt de pobles amb cultures individuals que amb una certa normalitat i comparativament, presentaven característiques semblants.


 Els ibers també eren agricultors, els cereals va ser la base de producció de: blat dur, l'ordi, mill, l'espelta i l'espelta petita, l'escanda i la civada. 
Eren ramaders, alguns animals com als porcs només eres utilitzats per a treure-lis la carn, mentre que a les cabres i les ovelles les utilitzaven per treure-lis la llana, la llet...etc.
També feien la metal·lúrgia de ferro en la producció d'armes, la metal·lúrgia de plata s'utilitzava per a fer instruments personals.
Després també feien el comerç, la majoria de vegades era transportar aliments, com vi, oli, salons de peix, vi, cervesa, cereals, també els metalls, especialment el coure i la plata. 
El que menjaven i cultivaven en aquells temps era:
 cereals (ordi, blat).
 llegums (llenties, faves).
Vinya.
Carn (cabres, bous, be, porc).
Begudes (cervesa i aigua).
Llet i formatges.
El que caçaven era (cérvols, cavalls, porcs, senglars, conills, Cargol).




Els ibers si tenien moneda, tenen unes inscripcions per exemple:_Kelse en les seves lletres, i les hi diuen les monedes iberes.                                             
Les primeres monedes del ibers van ser produïdes pels grecs a Empúries i era per intercanvis comercials. Després a la segona guerra Púnica va ser la creació de la moneda de plata.












































Els ibers també tenien escriptura, es pot distingir molt bé, fins i tot tenim l'alfabet iber del nord  traduït al català, sol que hi han algunes lletres que no estan




.








































PROBLEMA
En una petita bossa hi han unes monedes. Les observem amb atenció i ens fixem en la seva iconografia. 7 tenen un cavall i 5 un dofí. Amb aquestes monedes quantes nits d'allotjamen podríeu pagar per a tots els del vostre grup?
explica raonadament quantes monedes us sobrarien.


Ens allotjaríem 8 nits i ens sobraria perquè les monedes que tenen els cavalls valen una nit i la que té el dofí val la meitat d'un. 
















Bibliografia: 


http://3.bp.blogspot.com/-RPiul5dTUOg/T8D9JFLn1el/AAAAAAAABZ8/151A-_Ya9JY/s1600/fotos0231.jpg